Mesél a győri levéltár

Győr Megyei Jogú Város Levéltárának blogja

Kincseink - sorozat 6.

2021. május 13. 10:43 - Mesél a levéltár

Kis minisorozatunkban Vajk Borbála segítségével bemutatjuk azokat a középkori okleveleket, amelyeket levéltárunk őriz, és amelyek Győr legrégebbi dokumentumai közé tartoznak.

1384. március 1.

A győri káptalan az előtte megjelent Mihály, Győr királyi városrészének bírája kérésére átírja I. Lajos király több helyen szakadt 1361. július 3-i nagypecsétes oklevelét. Ebben I. Lajos király Miklós fia Domonkos, Győr királyi városrész bírája kérésére elrendelte, hogy a győri polgárokat minden peres ügyükben – a lopás, rablás és gyilkosság kivételével – a városbírójuk előtt kell perbe fogni és nem lehet letartóztatni őket más győri polgár helyett. Ha a város bíróságától nem kapnának elégtételt, akkor a város bíráját idézzék a király vagy a tárnokmester elé.

6.JPG

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://meselaleveltar.blog.hu/api/trackback/id/tr6416506446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása